Discurs de presa d’Anna Puigdevall i Gerard Prat, com a regidors d’IPF

Benvolguts regidors, regidores, assistents i sra. Alcaldessa.

Primer de tot, felicitar a Junts Per Fornells per revalidar l’alcaldia un cop més i també felicitar a Esquerra pels seus dos regidors obtinguts. Per altra banda, celebrem que la Sònia Gràcia i Xuclà es converteixi, avui, en la primera alcaldessa de la història de Fornells de la Selva.

Segon, felicitar iradament a totes les candidatures presentades per la coalició electoral CUP-Alternativa municipalista arreu del territori i especialment pels 33 regidors i regidores obtinguts arreu del Gironès i amb els quals treballarem conjuntament i activament durant aquesta legislatura en àmbits supramunicipals. Perquè serà un dia que durarà anys. Una forta abraçada tots ells. En el nostre cas, no oblidem ni oblidarem a les 264 persones que, depositant-nos la seva confiança, han fet possible que Independents Per Fornells pugui estar present aquí, un dia com avui. Gràcies a tots i a totes.

Bé. Com diu el grup sarrianenc Milenrama:

“I parlen de nosaltres com antisistema,

Però el que no entenen és que som un sistema diferent,

Que dins del cap ja no hi ha espai per utopies

i que anem fletxats cap a la meta, en aquest nou intent”.

Avui, som 15 de juny de 2019. Avui fa quatre anys Independents Per Fornells encara no existia. No existía però tenia consciència. La consciència de millorar el model del nostre poble des de diferents punts de vista. La consciència de generar una proposta municipalista nova, transformadora, transversal i fonamentada en un codi ètic públic que regeixi, entre d’altres, les retribucions dels càrrecs electes i la limitació de mandats. Una proposta que interpel·li al col·lectiu assembleari i horitzontal, per tant a tots els veïns i veïnes que vulguin sumar-s’hi. I és per això i més coses que, avui, 15 de juny de 2019, aquesta proposta ja és una realitat i es diu Independents Per Fornells. Un projecte que esperem que entri com una glopada d’aire fresc i que creixi com una flor de primavera.

Tot reculant quatre anys enrere i recollint l’expressió que es va fer servir, en aquesta mateixa sala, avui fa quatre anys, en la presa de possessió de l’alcalde sortint, Narcís Boschdemont i Esparreguera, citem textualment: “Perquè els fornellencs i les fornellenques se sentin més partícips de les decisions que es prenen a l’Ajuntament, un Ajuntament que és i ha de ser de tots.”

És doncs, per això, que proposarem, reivindicarem i recolzarem, encara més, totes aquelles polítiques i iniciatives que vagin encarades a una total participació ciutadana i a una major transparència de l’Ajuntament, per tal que els fornellencs, les fornellenques i totes les seves entitats es sentin més representades i tinguin més veu a dins la Casa de la Vila. Per tant, emplacen a la Sra. alcaldessa Sònia Gràcia i Xuclà a fer polítiques molt més fermes en aquesta direcció, com ja es porten reivindicant des de fa temps i que no es quedin en simples declaracions d’intencions.

Ens venen quatre anys on intentarem construir, col·lectivament, i des del model assembleari, un poble on totes les idees hi tinguin cabuda. On s’aposti per una hisenda i una gestió municipal basada en la recuperació de sobiranies com la de l’aigua i l’energia, i sempre fonamentada en el model de l’Economia del Bé Comú.

Ens venen quatre anys on lluitarem per reactivar culturalment, educativament i esportivament els veïns i veïnes del nostre poble. Amb la recuperació i impuls del Centre Cívic i Cultural La Sitja com a un important espai comunitari i multidisciplinar fent-lo el motor neuràlgic de la cultura del nostre poble. També amb la recuperació i impuls del Grup de Recerca de Fornells, que ha fet una tasca indispensable per al manteniment de la memòria històrica i les arrels del nostre poble. També donarem suport a una Llar d’Infants municipal com fins ara i a una Escola que eduqui en valors transformadors en els  infants del nostre poble i que també pugui retirar els barracons encara presents el més aviat possible. Apostarem per un poble on es tornin a tenir més en compte els valors de l’educació en el lleure, educació musical i educació en arts plàstiques i escèniques, amb entitats com el Casal d’Estiu i el CAU Pas d’En Pou i l’Escola de Música del Gironés, l’Escola de Teatre del Gironés i el taller d’Art i Creativitat. També volem una zona esportiva molt més dinàmica, oberta i que promogui l’activitat física entre els vilatans.

Aprofitem aquí, per a felicitar a tots els esportistes de l’Agrupació Esportiva i de la Unió Esportiva Fornells que aquest any han assolit els reptes que s’havien proposat a principi de temporada. Amb especial èmfasis felicitem a la secció de Patinatge de l’Agrupació pel seu creixement continu i èxits individuals obtinguts aquesta temporada, als equips de la Unió Esportiva pels seus ascensos de categoria i a les seccions de Bàsquet i Handbol pels seus resultats obtinguts i per l’ascens de l’equip sènior a Segona Catalana.

També animem al JAC i a l’Agrupació, un any més, en la organització de la Festa Major que ja s’acosta i que esperem que sigui un èxit, encara que, des d’aquí, reivindiquem una participació més oberta a altres entitats del poble en la seva organització.

Ens venen quatre anys on no podem oblidar els infants, els joves, els adults i la gent gran del nostre municipi. És per això que esperem que totes les polítiques que es facin siguin beneficioses per a tots els col·lectius i el seu benestar social. En aquest cas, des d’Independents per Fornells lluitarem aferrissadament per a que tot això es compleixi i en especial perquè ningú del poble es quedi en situació de vulnerabilitat i per a garantir els drets de totes les persones de Fornells.

Ens venen quatre anys molt durs. Bé, de fet seran quatre, cinc, deu, cinquanta, cent. El xoc climàtic i la crisis socioecològica mundial, que cada vegada tenim més a sobre, ens obliga a fer polítiques ecologistes, bàsicament des dels municipis, cada cop més fermes. Sabem que, poc a poc, haurem renunciar a molts aspectes de la nostra vida que avui en dia tenim normalitzats i donem per fets.

La gestió més eficient dels residus, la recuperació i el reciclatge de les matèries primeres, el provisonament energètic d’origen renovable, un model de vida basat en la sostenibilitat integral, el manteniment d’una biodiversitat en equilibri, la recuperació de la sobirania alimentària, la millora de la qualitat de l’aire i de l’aigua malmès per l’activitat humana, entre d’altres reptes immensos. És per això que sempre defensarem més el territori que els beneficis que es generen explotant-lo, ja que “no és qüestió només d’ocupar el territori, sinó també de formar-ne part”. Per això, treballarem, lluitarem i reivindicarem una participació real de tots els veïns i veïnes en la gestió del POUM i els canvis substancials que hi ha hagut, fent-lo així molt més democràtic i transparent.

Ens venen quatre anys de treballar pel nostre municipi sense oblidar que formem part del context nacional actual. Per això treballem i treballarem per a l’assoliment final de la República Catalana des del municipalisme transformador i la unitat popular, que s’ha demostrat com a la única via possible. Reivindicant la desobediència civil no violenta i recordant l’U d’Octubre de 2017, com a eines per a fer front a la repressió i a l’ascens de discursos com el de la ultradreta. No podem oblidar, tampoc, el context global cada vegada més marcat pel discurs neoliberal i cada dia és més notori la regressió en drets i llibertats i la disminució de justicia social arreu. És per això, que donarem tot el suport necessari i incondicional al projecte consolidat que hi ha entre Fornells i el nostre poble germà de Torola, després de més de 10 anys de treball incansable de veïns i veïnes i dels voluntaris que fan possible que un compromís d’aquesta magnitud segueixi dempeus. Moltíssimes gràcies a tots ells.

Ens venen quatre anys per a treballar conjuntament entre els tres grups municipals presents al consistori, ja que al tenir diversos punts del programa en comú, reivindiquem que entre tots i totes els puguem dur a terme. I esperem, decididament, que aquestes propostes en comú no es quedin en simples declaracions d’intencions, com ha passat altres vegades, i que es deixen al calaix fins a les campanyes electorals.

Finalment, recordar que Independents Per Fornells no ha nascut només per assistir als plens. Ha nascut per créixer. Ha nascut per escoltar. Ha nascut per proposar. Ha nascut per debatre. Ha nascut per innovar. Ha nascut per transformar.

Perquè es l’hora del poble i volem ser municipis valents, recordem el poeta valencià Vicent Andrés Estellés amb la seva eterna estrofa:

“ Allò que val és la consciència

de no ser res si no s’és poble.

I tu, greument, has escollit.

Després del teu silenci estricte,

camines decididament”

Llibertat presos polítics, exiliats i represaliats. Us volem a casa. Impugnem el judici a la democràcia! Ho tornaríem i ho tornarem a fer! I que prevalgui la flama de l’esperit de l’U d’octubre de 2017, perquè caldrà tornar a sortir als carrers!

Moltes gràcies.