ACTE FINAL DE CAMPANYA MUNICIPALS 2019

22 DE MAIG

INTRODUCCIÓ

Sergi: Bona tarda veïns i veïnes, benvinguts i benvingudes a l’acte final de campanya electoral de la candidatura d’Independents Per Fornells. Avui som dia 22 de maig i acabem aquesta campanya electoral, un any i dos dies després d’haver-nos presentat com a projecte popular i col·lectiu i a 4 dies d’encarar les nostres primers eleccions. Com ja sabreu o potser heu vist en el programa electoral, ens hem organitzat tots els àmbits en tres blocs: Territori i Sostenibilitat, Ajuntament i Transparència i Ciutadania i igualtats. Malaurdament només hem fet actes dels dos primers blocs ja que dissabte passat vam haver d’anular l’acte de Ciutadania i Igualtats per culpa de la pluja. Seguidament us deixo amb l’Anna Puigdevall, candidata de la nostra llista…

INTERVENCIONS

Bona tarda, sóc l’Anna Puigdevall, i sóc la numero 2 de la llista d’Independents per Fornells. Independents per Fornells va sorgir de la idea de canviar el model de poble que volem, partint d’un model assembleari on tothom hi pogués participar i prendre partit. Es va decidir ser una assemblea sota el paraigües de la CUP, com a nucli de suport, ja que això ens permet tenir una logística i un suport que sinó ens seria més difícil. És un projecte totalment obert a tothom i dins d’Independents per Fornells no tothom és militant de la CUP, sinó que busquem millorar el model de poble i ser una candidatura transversal, cosa que hem aconseguit amb la llista que presentem aquestes eleccions. És per això que vam escollir el nom d’Independents per Fornells, perquè volíem aglutinar gent diversa que coincidís amb el mateix model poble que volem. Independents per Fornells funciona de manera assembleària on tots som iguals i tots tenim el mateix dret a veu i vot, prenent així totes les decisions de manera col·lectiva i democràtica.

Volem que Independents per Fornells sigui un projecte de i per tothom i que tots els fornellencs i fornellenques s’hi sentin partíceps i tinguin veu i vot a l’hora de prendre les decisions des de la Casa de la Vila. Principalment volem això. Que torni a ser la Casa de la Vila i que per tant recuperi el seu significat original.

Volem que el poble participi, deliberi, voti i decideixi. Volem assemblees on la ciutadania pugui participar, expressar-se i decidir sobre quines són les propostes que s’han dut a terme al nostre municipi. Proposem referèndums vinculants per aquelles decisions que, pel seu impacte o incidència a Fornells, així ho requereixin i us encoretjarem a tots i a totes a fer propostes que es puguin discutir i votar a les assemblees.

Al llarg d’aquest any hem anat fent diferents xerrades, de temes actuals i d’interès molt diversos, que també ens han ajudat a entendre diferents problemàtiques, tant a nivell global com a nivell local. És per això que continuarem fent-ne ja que creiem que és importantíssim que els ciutadans i ciutadanes coneguin de primera mà tot el que passa al nostre voltant i com ens afecta. Sense anar més lluny, us anunciem que d’aquí poques setmanes a la primera Xerrada a la Fresca de la segona temporada, tindrem a en Benet Salellas explicant-nos com ha anat el judici a la democràcia.

A més, des d’IPF hem entrat diverses Instàncies durant aquest any com el canvi de nom del centre social a “Centre Social 1 d’octubre de 2017” després d’haver recollit quasi 250 firmes. També hem presentat altres instàncies com: l’intent d’obertura dels plens municipals actualment massa hermètics, la neteja d’una zona en malús que hi havia al costat de la Parròquia el passat estiu, la instància demanant explicacions sobre l’informe publicat per Aigua és Vida referent als preus de l’aigua al nostre municipi, entre d’altres.

Amb tot això hem començat i ara el que volem és ajudar a construir un model també més transparent, perquè tots els fornellencs i fornellenques coneguin tot el que passa al nostre poble i estiguem informats de tot.

Com bé sabeu, el nostre principal canal de comunicació són les xarxes socials i la pàgina web i som conscients que a vegades això dificulta arribar a tothom. També sovint ens trobem barreres i sabem molt bé que la nostra manera de funcionar assembleariament és més lenta però fa que els resultats es vegin més a llarg termini, essent una cosa molt més democràtica i consensuada entre tots i totes.

Som el primer partit que hem apostat per fer un procés participatiu obert a tothom a l’hora de conformar la llista electoral i aprofitem per emplaçar als altres partits a fer el mateix en les pròximes eleccions. Creiem que és molt més representatiu que no pas si les persones són triades a dit.

Des d’IPF no volem que la gent només tingui veu un cop cada quatre anys donant el seu vot, sinó que volem que ens acostumem a participar, a escoltar i a prendre decisions sobre Fornells més freqüentment.

Volem destacar que totes les decisions i actes de campanya han sigut el fruit de molts mesos de debat i assemblees, que ens han portat a no fer el porta a porta per poder respectar la privacitat de les persones a les seves llars, a no imprimir un programa per cada casa perquè és insostenible mediambientalment i econòmicament igual que només us haurà arribat una butlleta per casa.

Com heu pogut veure, en el cartell de la campanya no hi ha la fotografia de cap de nosaltres, ja que també volem fer èmfasi que l’important no només són les persones, sinó que també els projectes que hi ha a darrera.

També cal dir-vos que aquesta campanya ens ha costat 739,95€, dels quals 354€ ens els ha donat la CUP i els restants venen del nostre fons. Això vol dir que ens hem gastat 28 cèntims per habitant aquesta campanya.

Per últim, dir que les 21 persones que conformen la nostra llista són representants de l’assemblea i cal destacar que els que entrin a formar part del nou ple seran els “portaveus” de totes les decisions que s’hagin pres prèviament en les diferents assemblees on tots els fornellencs i fornellenques sempre podreu venir a dir la vostra.

I perquè ara és l’hora del poble i també volem ser Municipis Valents…

vine, participa i vota’t!

Moltes gràcies.

——————–

Ara passo la paraula a la Natàlia Sànchez, figuerenca i diputada de la CUP-Crida Constituent al Parlament en aquesta actual legislatura.

——————–

Ara passo la paraula a en Gerard Prat, cap de llista d’Independents per Fornells.

Bon vespre a tots i totes, sóc en Gerard Prat, escollit democràticament cap de llista i alcaldable per Independents Per Fornells per les eleccions municipals d’aquest diumenge.

Com han dit la Natàlia i l’Anna, som aquí per fer de fornells un poble més transparent, participatiu i sostenible. Perquè totes les propostes que portem al nostre programa estan pensades per millorar les nostres vides en el nostre poble i posar tots aquests conceptes al centre. A partir de diumenge tindrem 4 anys per poder dur a terme les de més curt termini, i sembrar la llavor de les de més llarg recorregut.

Com hem dit en tots els actes, el nostre programa està dividit en tres blocs que agrupen totes les propostes. Al primer bloc, Ajuntament i transparència, hi situem aquests àmbits: Participació ciutadana, transparència, promoció econòmica, entitats i teixit associatiu, hisenda i gestió municipal, seguretat ciutadana i compromís nacional i internacional. D’aquest bloc destaquem les següents propostes:

 • Obertura del Ple Municipal a la participació de tots els veïns i veïnes que ho vulguin amb dret a veu.
 • Generació de pressupostos participatius de debò
 • Farem públics els comptes de l’Ajuntament, les retribucions de tots els càrrecs electes
 • Mostrarem totes les ordenances fiscals i municipals perquè tothom les pugui conèixer
 • Repartirem més equitativament les partides destinades a les entitats en funció de les seves activitats anuals o propostes
 • – Promourem l’adhesió del municipi al manifest de l’economia del Bé Comú, al de la Reforma Horària, al de l’emergència climàtica, al del moviment de la ILP universitats, al de municipi antifeixista antiracista i antihomòfob, entre d’altres
 • – Reforçarem les relacions bilaterals amb el nostre poble germà de Torola i potenciarem qualsevol iniciativa encarada al voluntariat o la cooperació internacional
 • Lluitarem activament per a l’assoliment de la República Catalana des del municipalisme transformador, únic espai demostrat per a recuperar les sobiranies necessàries per aconseguir-ho.

Del segon bloc de Ciutadania i igualtats, els àmbits inclosos són: Cultura, Educació, Esports, Joventut, Vellesa, Salut i benestar social. D’aquest bloc destaquem les següents propostes:

 • Potenciarem, obrirem i dinamitzarem molt més l’anomenat Centre Cívic i Cultural La Sitja i les activitats que s’hi duen a terme.
 • Mantindrem la gestió pública de l’escola bressol incrementant la universialització dels ajuts en activitats extraescolars, menjador i transport
 • Remodelarem la pista del pavelló Polivalent i estudiarem la millora de les altres instal·lacions esportives públiques
 • Crearem un espai jove autogestionat – Impulsarem una brigada jove
 • Potenciarem les beques i ajuts a tots els treballs acadèmics que vagin relacionats amb Fornells o bé altres temes d’interès que aportin un valor afegit al nostre poble o voltants
 • Estudiarem la possibilitat de la creació d’un centre de dia per la gent gran del nostre poble
 • També crearem taules intergeneracionals per compartir idees i experiències entre joves i grans.
 • No ens n’oblidarem de cap persona en risc d’exclusió social o en situació de vulnerabilitat, així com la defensa dels drets universals de tots els col·lectius.
 • Fomentarem sempre les xerrades, tallers i activitats sobre la salut, l’alimentació saludable i el benestar social en general.

Per últim, però no menys important, al bloc de Territori i Sostenibilitat hi tenim: Medi Ambient, Residus, recursos, energia, urbanisme i mobilitat, de les que destaquem:

 • Elaborarem un Pla Estratègic de Medi Ambient i biodiversitat
 • Crearem horts comunitaris autogestionats per a l’assoliment de la sobirania alimentària al nostre poble
 • Elaborarem un Pla Local de Residu Zero que inclou la recollida selectiva Porta a Porta com a únic model viable per assolir el 60% de recollida marcat per la Unió Europea a partir d’ara
 • Elaborarem un Pla Local de Transició Energètica impulsant contundentment les energies renovables tant en espais públics com l’impuls en els entorns privats, estudiant-ne possibles bonificacions als contribuents
 • Canviarem el subministrament d’energia públic a la cooperativa energètica Som Energia
 • Fomentarem la creació d’una cooperativa d’habitatge per fer front directe a la problemàtica actual sobre l’habitatge
 • Promocionarem la millora del transport públic, el seu increment de freqüències i connexions i l’ajuda econòmica als seus usuaris
 • Per últim, estem disposats a aturar l’aprovació definitiva de l’actual POUM perquè considerem que no s’ha efectuat un procés participatiu ni transparent digne dels canvis que suposarà en el dia a dia del nostre poble. Tinguen en compte que a la zona SUD 1, a darrera l’església, es preveu la construcció de quasi 200 nous habitatges unifamiliars en els propers anys. I és per això que en aquest punt ens oposem frontalment a aquesta manera de gestionar el nostre poble a llarg termini.

Bé, com heu pogut comprovar, totes les propostes estan sempre emmarcades dins de la transparència, la igualtat i la sostenibilitat, els indicadors cabdals del nostre plantejament. Perquè, per exemple, tenim un poble amb un percentatge molt baix de transparència, una Sitja massa sovint ocupada per grans festivals aparador, i actualment encara estem a un trist 40% de recollida selectiva.

Per això, i no ens cansarem de repetir-ho, que els nostres pilars són la transparència, la participació ciutadana i la sostenibilitat. Per enfortir els motors del nostre poble com són les entitats, els infants, el jovent, la gent gran i tot el nostre territori.

Val a dir que totes aquestes propostes han estat treballades conjuntament amb trobades amb les entitats, en les nostres assemblees des del primer dia i que són la representació directa del nostre model de poble i la nostra manera d’entendre la vida a la vila que ens envolta.

Per últim, remarcar que no hem vingut a destruir cap opció que no sigui la nostra, ni des del govern ni des de l’oposició. No hem vingut a asfaltar els carrers i a fer polítiques aparador els últims mesos de mandat. No hem vingut a abandonar lentament les nostres idees i propostes. I tampoc hem vingut a fer cap pacte per donar el govern a cap partit que no sigui Independents Per Fornells, respectant la confiança que ens fareu els votants aquest diumenge. I per això diem que només governarem si som la llista més votada, perquè ja no ens alimenten molles, ja volem el PA SENCER!

I perquè volem ser Municipis Valents!

Perquè volem recuperar el significat de “Casa de la Vila”

Perquè en un poble importa el cap de llista però també el projecte. Per això votar a Independents per Fornells és votar-me a mi, però també votar a l’Anna Puigdevall, a l’Adrià Vilella, a la Nuri Oliver, a la Núria Parera, a en Roger Valero, a en Sergi Cot, a la Lluïsa Matas, a Bertu Martínez, a l’Adrià Vicens, a l’Anna Tarrés, a la Laia De Castro, a l’Arnau Pararol, a la Maria Adell, a en Xarli Salas, a l’Aniol Planagumà, a l’Elvira Álvarez, a en Marc Valero, a l’Eva Beltran, a en Josep Donat , a en Jaume Figueras i a tots vosaltres

Perquè és l’hora del poble! Vine, participa, vota’t!

Ens veiem aquest diumenge 26M. Però ens veurem a partir del 27 a dins l’Ajuntament de Fornells. I perquè això passi amb força, expliqueu a tothom qui us trobeu, que és l’hora del poble!

Visca el poble!

Visca la terra!

I visca Fornells!